Micro-elektrische fietsen, kunnen ze een revolutie teweegbrengen in woon-werkverkeer?

Microfietsen in de transportmix?

In de jaren ’30, ’40 en ’50 was de fiets koning voor het vervoer van de massa van en naar het werk. Maar de autorevolutie van de jaren 60 betekende dat de auto betaalbaar en beschikbaar was. Veel meer gezinnen met auto’s en kostwinners konden verder reizen op zoek naar werk. De fiets als woon-werkverkeer werd steeds minder aantrekkelijk.

Zorg voor het milieu en interesse in groene kwesties brengen duurzaam vervoer weer onder de aandacht en de fiets maakt een heropleving door als levensvatbaar hulpmiddel voor woon-werkverkeer. Brandstofkosten, parkeergelden, congestiezones en wegenbelasting hebben allemaal een impact op onze portemonnee en pendelaars zoeken naar zuinigere manieren om te reizen.

Vouwfietsen, de weg vooruit?

Vouwfietsen bestaan al een aantal jaren. In het begin waren ze nogal omslachtig, maar geleidelijk aan is het ontwerp verbeterd. Vouwmechanismen zijn gebruiksvriendelijker geworden en de afmetingen en het gewicht zijn afgenomen, waardoor ze veel gemakkelijker te vervoeren zijn.

Een vergelijkbare revolutie heeft plaatsgevonden in de 5x elektrische fiets leasen. Oorspronkelijk waren batterijen extreem zwaar en log en had het geen zin om een opvouwbare versie te hebben. Naarmate de batterijtechnologie vooruitging, nam ook het ontwerp van elektrische fietsen toe. Fietsen zijn nu lichter, trendy en hebben een grotere afstand op een lading dan eerder voor mogelijk werd gehouden.

Bij het ontwerp werd aandacht besteed aan de vouwfiets, hoe zou dit werken in het elektrische formaat? Het antwoord was: heel goed! Elektrische vouwfietsen (ook wel e-bikes genoemd) zijn erg populair geworden in de vrijetijdsindustrie, met name in de caravan- en campermarkt. De veelzijdigheid van een map heeft het gemakkelijker gemaakt om op te bergen en de bonus van elektrische energie heeft het veel aantrekkelijker gemaakt voor de gebruiker. Voor woon-werkverkeer moest het echter nog kleiner.

Micro-elektrische vouwfietsen, de revolutie?

Het probleem met het standaard elektrisch vouwen is nog altijd het gewicht geweest. Als je de e-bike meeneemt op je dagelijkse treinreis, heb je wat spierballen nodig. Fietsen wogen doorgaans rond de 20 kg, met lichtere fietsen rond de 18 kg. Deze speciaal gebouwde mappen zijn geweldig om in de kofferbak van de auto te plaatsen, maar zijn enigszins zwaar om trappen op stations etc. te dragen.

Om een echte microfiets met elektrische ondersteuningstechnologie te maken, was het nodig om weer verder te gaan en nu zijn er lichtgewicht opvouwbare micro-elektrische fietsen beschikbaar. Met een gewicht van minder dan 10 kg zijn deze e-bikes licht genoeg om trappen op en in treinen te dragen. Ze zijn ook compact genoeg om op kantoor aan je bureau te worden opgeborgen of tijdens de spits mee te nemen in de metro. Doorgaans zijn de afstanden met trapondersteuning ongeveer 10 tot 24 km, wat voldoende is voor dagelijks woon-werkverkeer.

Dus op de vraag: “Kunnen microfietsen een revolutie teweegbrengen in het woon-werkverkeer”, is het antwoord een volmondig ja! De besparingen die financieel en op het gebied van het milieu kunnen worden gerealiseerd, zijn aanzienlijk. De flexibiliteit van het gebruik van een microfiets om een kilometer of twee naar het station en het kantoor te rijden, maakt dit de ideale oplossing. De elektrische ondersteuning geeft dit type fiets een duidelijk voordeel ten opzichte van de conventionele fiets, waardoor de rit veel meer ontspannen en plezieriger wordt.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *