Reiniging – Soorten reinigingsmiddelen

De term ‘schoonmaken’ is een overkoepelende term die alle soorten reiniging omvat – handmatig, geautomatiseerd of elektronisch. Specifieke taken zoals afstoffen, huishouden, voorjaarsschoonmaak, wassen, chemisch reinigen, vuil verwijderen en vele andere zijn in grote lijnen indicatief voor de schoonmaaktaak. Zelfs het verwijderen van ongewenste bestanden en gegevens of het uitvoeren van updates op een computer wordt opschonen genoemd.

Over het algemeen worden bij het schoonmaken verschillende soorten reinigingsmiddelen gebruikt, zoals starbrite of wasmiddelen, waarvan we sommige meteen kennen en andere die in specifieke gevallen worden gebruikt. Zepen zijn de meest voorkomende vorm van reinigingsmiddelen en zijn ‘oppervlakteactieve stoffen’.

Zepen worden gemaakt van natuurlijke vetten en oliën, terwijl synthetische wasmiddelen chemicaliën gebruiken die zijn afgeleid van aardolie. De voordelen van het gebruik van zeep zijn dat het een effectief bacteriedodend middel is en gemakkelijk een gel kan vormen wanneer het wordt opgelost in water. Aan de andere kant produceren zepen over het algemeen schuim, vooral in hard water vanwege de aanwezigheid van calcium en magnesium; ze zijn duurder en kunnen vetophopingen op gladde oppervlakken veroorzaken waardoor ze glad worden.

Enkele van de andere soorten reinigingsmiddelen zijn:

• Anionisch wasmiddel – een gebruikelijke, goedkope vorm van zeeploos wasmiddel in vloeibare en poedervorm, algemeen bekend als ‘neutraal wasmiddel’. Het is een uitstekend reinigingsmiddel voor alle soorten vloeren en kan worden gebruikt met een boenmachine of dweilapparatuur

• Niet-ionisch wasmiddel – in combinatie met een anionisch wasmiddel werkt dit als een schuimversterker. Noch zuur noch alkalisch, de compatibiliteit van dit type met veel ingrediënten is de reden waarom het in een grote verscheidenheid aan formuleringen wordt gebruikt. Zeer effectief in het verwijderen van vet en olie en veel gemakkelijker af te spoelen.

• Kationisch wasmiddel – zuur van aard, dit wasmiddel heeft een positieve lading wanneer het is opgelost. Zijn lage schuimkarakteristiek maakt het effectief in het afstoten van stof. Dit type moet echter worden gebruikt in combinatie met een niet-ionisch reinigingsmiddel voor een effectieve reiniging.

• Alkalisch wasmiddel – een in water oplosbare alkalische verbinding die geen zeep bevat maar de eigenschappen van wasmiddel heeft. Meestal gebruikt voor zware opeenhopingen van vuil en roet, dit type is het meest gebruikte reinigingsmiddel. Ze kunnen echter corrosief zijn voor de huid en meerdere toepassingen kunnen naast corrosie van metalen zoals brons en koper ook schade aan oppervlakken veroorzaken.

• Amfoteer wasmiddel – ook wel ‘amfolitisch’ genoemd. Dit is zowel zuur als basisch van aard en wordt voornamelijk gebruikt in speciale formuleringen zoals medicinale vloeibare zepen en bepaalde shampoos. Eigenschappen zoals niet-irriterend, niet-toxisch, kiemdodend en algehele compatibiliteit met anionische, kationische en niet-ionische wasmiddelen maken dit een zeer effectief wasmiddel. Dit type is echter vrij duur en sommige van de producten die in de samenstelling ervan worden gebruikt, kunnen worden verboden om redenen die variëren van bijtende werking, prikkelbaarheid en toxiciteit.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *